41e Nationale Veldrit van Amersfoort, 10 december a.s.

Dit jaar, alweer de 41e editie van de Nationale Veldrit van Amersfoort!  Deze editie vindt  zaterdag 10 december plaats en  voor de tweede keer op de bosrijke locatie van GGz Centraal locatie van Zon & Schild.  De toegang is gratis en de inmiddels bekende smaakvolle snert en warme worst staan klaar voor bezoekers en deelnemers. Het wielrenparcours heeft een totale lengte van 2.000 meter en wederom weer uitdagend. Het wielerevenement in Amersfoort is samen met Lieshout de oudste veldrit van Nederland én maakt eveneens deel uit van de topcompetitie van de KNWU.

                                                                                                                                                                                                                                

Na 39 edities vond de Nationale Veldrit van Amersfoort in 2018 voor het laatst plaats in Bos Birkhoven.  In 2019 werd de veldrit voor het eerst verreden op het bosrijke terrein van de GGz Centraal, locatie Zon & Schild. Deze is gelegen nabij de snelweg A28 en biedt alle ingrediënten voor een mooi afwisselend en uitdagend wielerparcours. De organisatie heeft met deze locatie met recht een warm bad gevonden met de aldaar aanwezige kleedruimtes incl. douches en vele andere faciliteiten zoals een restauratieve gedeelte, afspuitplek etc. Bovendien zijn er voldoende (camper)parkeerplaatsen bij het terrein (gratis) aanwezig. Een schitterende ambiance dus voor de honderden deelnemers en bezoekers die ook dit jaar weer worden verwacht op het wielerspektakel. Voor deze editie van 2022, schrijven veldrijders van zowel nationaal als regionaal niveau zich in. Tot en met 5 december a.s. staat de inschrijving open.

Zie hier; De foto’s van 10-12-2022

 

Parkoers;

Het parkoers Nationale Veldrit Amersfoort 7 december 2019.

                                                                                                                                                

LOCATIE:
GGz Centraal, locatie Zon & Schild, Utrechtseweg 266 Amersfoort.

Uit de Media:

Verslag RTV Utrecht 10-12-2022

Interview met Bas van der Peet op Eemland1 Sport 

Berichten; AD/Amersfoortse Courant 05-11-2022

De Stad Amersfoort 15-11-2022

Utrechtse Sportkrant 3-12-2022

 

Met dank aan:

 

 

Historie Nationale Veldrit Amersfoort:

In 1976 bestond de Wielervereniging De Pedaalridders 50 jaar en ook in dat jaar, werden er diverse wielerevenementen georganiseerd door de genoemde vereniging. De toenmalige jeugdleider en clubsponsor Jan van Ekeren van Cafetaria Puntenburg, kwam destijds met het idee om ook eens een veldrit te organiseren. Hij trainde toen als jeugdleider met een grote jeugdploeg veel in Bos Birkhoven.

De eerste veldritten werden jarenlang verreden op de eerste zaterdag na het Nationaal Kampioenschap in de maand januari, hetgeen ook altijd een gunstige datum bleek. Nog steeds en dit al jarenlang komen vele kampioenen naar dit evenement. Het prachtig parkoers en hoogteverschil in Bos Birkhoven was altijd zeer intrek gebleken bij de veldrijders. Het evenement weet veel inschrijvers te begroeten en dit soms met meer dan 400 deelnemers. Na het stoppen van Jan van Ekeren wordt de veldrit ieder jaar weer door het WV Eemland bestuur op de kalender gehandhaafd. Jarenlang is het Bos Birkhoven de thuisbasis gebleven (op twee jaren na van een uitwijk naar Don Bosco/ de Treek in Leusden), totdat het Utrechts Landschap na de editie van 2018 roet in het eten goeide om  geen vergunning meer te verlenen. Tot op het moment is dit voor de organisatie een onbegrijpelijke beslissing geweest, gezien de vele andere (sportieve) evenementen dit nog steeds in het bos Birkhoven plaatsvinden. In de jaren 1980,2010 en 2012 is de rit overigens afgelast geweest, wegens extreme weersomstandigheden.